İslam İşbirliği Teşkilatı Büyükelçileri İsrail’e Gazze’de ateşkes sağlanması için İsrail’e baskı yapma çağrısında bulundu
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Brüksel’deki büyükelçileri, uluslararası topluma ve özellikle Avrupa Birliği’ne (AB), Gazze’de derhal ateşkes sağlanması için İsrail’e baskı yapmaya çağrıda bulundu.
Büyükelçiler, 11 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nin ardından Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.
AB ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantıları devam ederken, büyükelçiler bir araya gelerek Riyad’da kabul edilen ortak deklarasyonu duyurdu.
Büyükelçiler, başta AB olmak üzere uluslararası topluma İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurma çağrısında bulundu.
Büyükelçiler birbiri ardına söz alarak, 4 Haziran 1967 sınırları içerisinde başkenti Kudüs olmak üzere bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulması ile adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın tesis edilmesinin önemli olduğunu ifade ettiler. bölge halkının güvenliğini ve istikrarını garanti altına alan, halkı şiddet ve savaş döngüsünden koruyan tek yöntemdir. İsrail’in Gazze işgali ve ablukasının sona ermesi, Gazze’ye yönelik saldırının “misilleme”, “meşru müdafaa” gibi bahanelerle tanımlanamayacağı mesajlarını verdi.
“Uluslararası bir çağrı”
Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı konuşmasında, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Katar, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’yi, AB’nin AB’ye katılımını sağlamak için kabul edilen uluslararası şartnameler çerçevesinde ciddi ve gerçek bir siyasi süreç başlatmaya çağırdı. Gazze’de kalıcı ve kapsamlı barış. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin ortak açıklamasının, İslam İşbirliği Teşkilatı’na uluslararası eylemde bulunma yetkisi verilmesine ilişkin 11’inci maddesine dikkat çekti.
“Hemen ateşkese odaklanmalıyız. Bundan sonra yardıma odaklanmalıyız ama aynı zamanda barış sürecinde de ısrar etmeliyiz.” Kaymakcı, bunların sadece Arap dünyasına ya da İslam dünyasına yönelik mesajlar olmadığını, “uluslararası bir çağrı” olduğunu vurguladı.