Haber

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Vatandaşların kendi arazileri üzerine yaptıkları konutların depreme dayanıklılığı test edilmeli.

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, büyük şehirlerde rant elde etmek amacıyla lüks konutlar yapan müteahhitler ile bunların yerine 1-2 katlı müstakil evler yapanların sokağa atıldığına dikkat çekti. aynı ölçek. Aslan, “Vatandaşların kendi arazilerine yaptıkları konutların depreme dayanıklı olup olmadığının test edilmesi çok önemli. Bunların tamamı incelenmeli ve depreme dayanıklı olanlar ruhsatlandırılmalı.”

Zafer Partisi Bürokrasi Menfaat ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mimar Aslan bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Kentsel dönüşümün getirisi olmayan bir dönüşüm olarak ortaya çıktığını” savundu. Esmaül Hüsna Aslan’ın açıklaması şöyle:

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ARTIK ANTİK BİR DÖNÜŞÜM OLARAK GERÇEKLEŞİYOR”

“Bizim iki katlı müstakil evlerimiz, dar gelirli emeklilerimiz evlerine ağlıyor. Son depremlerde bu konutlar adeta vatandaşlarımızın sığınağı oldu. Maalesef imar sorunumuzu çözemedik. hepimiz bu mağduriyetlerin giderilmesi için çaba sarf edeceğiz.Kentsel dönüşüm artık bir gelir dönüşümü olarak ortaya çıktı.Mekanınız değerli bir yerdeyse burayı kentsel dönüşüm adı altında keyifli bir kiraya çeviriyorlar. çok kutsal barınma hakkı.Anayasal düzenin de temel bir unsurudur.İnsan gücü yettiği kadardır.Biriktirdiklerini buraya yatırmıştır.Bunlar yok edilirse bu insanların ekonomik zorluklardan dolayı yeniden inşa etme şansları kalmamaktadır. barınma sorunlarını çözemeyecekler. Şimdiye kadar bununla ilgili bir çalışma yapılmadı, yapılanlar kira çerçevesinde yapıldı. İleride çok iş yapılabilir.”

“ARTIK ÇOK KATLI BİNALARDA YAŞAMAK YERİNE YATAY MİMARİ BİNALARDA YAŞAMAK İSTİYORLAR”

“Ülkemizde yapı kayıt belgesi bekleyenlerin birçoğu aslında büyük şehirlerin dışında yaşıyor. Son yıllarda yaşadığımız pandemi de, depremler de… Ülkemiz deprem kuşağında. bunların hepsini yaşadı.Yaşayanlar da şehir dışındaki köy evlerine sığındı.Çok katlı binalarda yaşamaktansa çok katlı yatay mimarilerde yaşamak istiyorlar.Ülkemizin çoğunda imar planları yıllar önce yapılmış olmalıydı. daha önce vardı ama yapılamıyordu.Vatandaşların kent dışı alanlara barınmak için konut yapma isteği de imar sorununa yol açtı.Kırsalda olmayan vatandaşların konutları için ruhsat alınmasına birçok engel getirildi. hatta bir yol.

“BU KİŞİLERDEN HİÇBİRİNİN BU EVLERİ GELİR İÇİN YAPTIĞINA İNANMIYORUM”

“Bu engeller bir şekilde kaldırılabilir. Bu insanlar bunca yıl mağdur edilemezdi ama maalesef oldu. Bundan sonraki süreçte ‘nasıl yapalım’ peşine düşmemiz ve bu mağduriyetleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu insanlara yapılan muamele.Bu insanların hiçbirinin evlerini kar amaçlı yaptıklarına inanmıyorum.Herkes Ailesini yaşatmak adına,onların rahatı için bu yapıları çok daha sağlam yapmışlar ve eminim malzeme kullanarak dişinden tırnağından ayırdıkları bir meblağ ile müteahhitlerden çok daha kaliteli.”

“BU BİR SIĞINAK OLDU”

İki katlı müstakil evi olan, emekli olan, evinin üzüntüsünde dar gelirli insanlarımız var. Son depremlerde bu meskenler vatandaşlarımız için sığınak haline geldi. Elazığ depreminde birçok akrabam tanıdıklarının konutlarına sığındı. 25-30 kişi küçük bir odada birkaç gün geçirdi. Çünkü gidecekleri hiçbir yer yoktu. Depremde ağır hasar gören veya yıkılan binaların yüzde 98’inin 2000 yılından önce yapıldığını hepimiz gördük. Ancak deprem, başta belediyeler ve kamu binaları olmak üzere yeni yapılan konutları yıktı. Yani Hatay’da binlerce kişi yıkılan konutların altında kaldı. Hastanelerdeki insanlar ölüme terk edildi.

“ALTERNATİF BİR YOLA İHTİYAÇ VAR”

“Devletimizden beklentimiz yıkım olmaması… Yıkmak çok kolay ama bugün yenisini yapamayacaksanız anlamsız. evlerinizin depreme dayanıklı olduğu esasına göre ruhsatlandırılması için.Talimat yıkım değildir.Bu durumda milyonlarca vatandaşımıza maddi ve manevi büyük yükler binecektir.Bunlar ekonomik zorluklarda ekstra bir yük getirecektir.”

“DEVLETİMİZİN KONTROL ETMEDİĞİ BİNALAR DERECE OLUYOR”

“Geçtiğimiz dönemde yapılan imar aflarından yararlananlar ile şehirlerde kira elde etmek için kaçak kat kullanan ve bunu fırsata çeviren müteahhitler ile 1-2-kolaylaştıranları birbirinden ayırmak gerekiyor. Kendileri için katlı veya 1-2 odalı müstakil evler.” Devletimizin kontrol edemediği binalar maalesef insanlara mezar oluyor. Müteahhitlerin yaptığı konstrüksiyonların kullandığınız ekipmanlardan çok daha kaliteli olmadığına eminim çünkü kar odaklı ve fayda odaklıdırlar. Çünkü binalar fayda sağlamak için inşa edilmiştir.”

“DAHA DEĞERLENDİRME ODAKLI BİR YOL İZLENMELİ”

“Mimarım. Yıllar içinde bir çok devlet işlerinde şantiye yöneticiliği ve projecilik misyonunu üstlendim. Devletle çalışmanın en keyifli yanı malzemeyi ona göre, altyapısına göre seçmekti. TOKİ evleri Tarım arazileri üzerine kurulu değiller. Hatay’da depremlerin bu kısmında zemin etüdleri doğru yapılırsa olur.”

semdinlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu